VÄLJ STORLEK PÅ PADDEL
Grönlandspaddeln är en mycket individuell utrustning. Dess optimala mått för dig beror på:
- dina mått;
- din kajaks bredd. Ägna en stund åt att ta reda vilka mått för paddeln som passar dig bäst.
TOTALLÄNGD:
Det finns två vanliga sätt att ta reda på paddelns optimala totallängd.
1. basmetoden:
Stå rakt på ett plant underlag och sträck upp en arm över huvudet. Mät från marken till punkten där dina fingrar kan böjas över bladspetsen.
2. armspann + en aln:
Sträck ut armarna åt sidorna och mät ditt armspann (från fingertopp till fingertopp). Lägg därefter till avståndet från din armbåge till fingerspetsarna (en aln).
Även om dessa två metoder skiljer sig något åt, ger de oftast samma paddellängd. Under alla omständigheter bör du även ta med kajakens bredd i beräkningen. Om den är tydligt bredare än en typisk havskajak (50-60cm), bör du överväga att skaffa en paddel som är minst en storlek längre.
BLADETS BREDD
Det finns en grundregel – välj den bladbredd som du bekvämt kan hålla i din hand mellan tummen och pekfingrets första led. Det gör inget om bladen är något smalare än detta mått, men de ska inte vara bredare.
SKAFTETS LÄNGD
Skaftets längd är även det ett matt som bör passa både dig och din kajak. Ett bra sätt att hitta utgångspunkten är att stå upp, skaka på armarna (slappna av) och låta armarna hänga längs sidorna. Lyft underarmarna så att de är parallella med varandra och horisontella med marken. Tryck INTE armarna mot sidorna — låt dem “sväva” (dvs. armarna ska hänga tillräckligt löst så att en upptryckt tygbit i varje armhåla faller ner snarare än att de hålls fast av trycket från armarna). Gör nu en ”cirkel” med tummen och pekfingret på varje hand. Dessa cirklar anger var paddlarnas skuldror ska vara (där bladen börjar).
SKAFTETS DIAMETER
Våra grönlandspaddlar är designade på sådant sätt att om du väljer en paddel med rätt längd och bladbredd, ska skaftets diameter passa bra för dig.
CHRISTOPHER CROWHURST (QAJAQROLLS.COM) GER NÅGRA RÅD:
”Paddlar är redskap och redskap ska användas. Eftersom de är gjorda av trä är det oundvikligt att de slits, de kan få törnar och märken av stenar och klippor eller bli repiga när man tränar rollning. Oavsett om paddeln slits eller skadas är det viktigt att du behandlar den väl och sköter om den som du gör med andra redskap.
Mindre ojämnheter slipar man bort med fint sandpapper, börja med kornstorlek 200 och avsluta med 1000. Mindre hack och märken kan antingen slipas bort eller, om de är grövre, jämnas till med en kniv eller spånhyvel och därefter slipas. Större skador kan behöva fyllas med epoxi eller åtgärdas på annat sätt och i dessa fall rekommenderar jag att du rådgör med en paddelmakare innan du utför några åtgärder.
Efter att ytan har slipats jämn rekommenderar jag att gnugga 100% ren tungolja med en luddfri trasa över paddelns yta och med extra uppmärksamhet på det utsatta ändträet. Det tar ung. 24 timmar för oljan att torka. Jag brukar lägga på två eller tre lager olja, två gånger om året. När det sista lagret olja är torrt borstar jag paddeln varsamt med bronsull vilket skapar en len silkesglans.
Om du tar hand om din paddel tar den hand om dig och tjänar dig troget i många glada år.”
TUNGOLJA SOM YTBEHANDLINGSMEDEL
SE UPP!
Var försiktig vid hantering och kassering av de trasor som används vid applicering av tungolja. Oljan själv är inte ett problem men de lösningsmedel som används för att späda ut oljan är mycket lättantändliga och brandfarliga. Innan du slänger trasorna, låt dem torka helt på en icke brännbar yta (t.ex. betong), tvätta dem eller dränk dem i vatten. Lösningsmedel kan alstra värme genom en exoterm reaktion med luft (oxidation) och denna reaktion accelererar allt eftersom trasorna blir varmare, vilket kan starta oavsiktliga eldsvådor.
VAD ÄR DET?
Tungolja, även känt som kinesisk träolja, Lumbang oil, Noix d’abrasin (fr.) eller helt enkelt träolja, är tillverkad av frökärnor från tungträdet (Aleurites fordii och Aleurites montana, familj Euphorbiaceae). Trädet A. fordii trivs bra i kyligare klimat, men kan även klara sig upp till subtropiska klimat. A. montana är begränsat till ett mer tropiskt klimat. Kina, Argentina, Paraguay, Brasilien och USA är alla större producenter av tungolja.
Tungolja har man känt till i hundratals år i Kina där det användes som konserveringsmedel för träfartyg. Oljan tränger igenom träet och härdar sedan för att bilda ett ogenomträngligt hydrofobt (vattenavvisande) lager upp till 5 mm in i virket. Som konserveringsmedel är det effektivt för behandling av ytor över och under marken, men det tunna skiktet gör det mindre användbart i praktiken.
NÄR ÄR DET LÄMPLIGT ATT ANVÄNDA?
Tungolja letar sig in i träets fibrer och ger det ett beständigt vått utseende som framhäver träets ådring, vanligen benämnt som att det ”får ådringen att skjuta ut”. På grund av detta får träet en något mörkare färg som ger det en rik, varm ton som är mycket angenäm.
Tungolja ger en förhållandevis hård yta som, så länge ytans helhet är intakt, är vattentät och ogenomtränglig för damm, alkohol, aceton (nagellacksborttagare) samt olika syror från frukt och grönsaker (apelsinjuice).
Tungolja har historiskt sett visat sig användbart för utvändig behandling av ytor både över och under marknivå. Även om den torkade oljan är förhållandevis hård, har det visat sig att ytbeläggningen inte är den mest varaktiga. Tungolja väljs ofta snarare för dess estetiska utseende än dess beständighet.
I ren form är tungolja en giftfri ytbehandling som är idealisk för ytor som förväntas komma i kontakt med livsmedel. Detta inkluderar skärbrädor, salladsskålar, salt- och pepparkvarnar samt andra tänkbara föremål av trä.
FÖRDELAR
Följande gäller främst 100 % ren tungolja. Se avsnittet Variationer nedan för egenskaper hos de olika variationerna.
Så länge ytan som är behandlad med tungoljan är oskadad, ger tungolja följande fördelar:
- Vattentät (eller åtminstone mycket vattenbeständig på väl underhållna ytor)
- Alkoholbeständig
- Beständig mot aceton (såsom nagellacksborttagare)
- Beständig mot syror från frukt och grönt (t.ex. apelsinjuice)
- Flexibel. Oljebehandlade ytor fortsätter att vara skyddade när trä expanderar och krymper.
- Accentuerar träets textur och ådring
- Lätt att applicera (gnid in, torka av)
- Mycket förlåtande vid applicering
- Lätt att applicera igen om originalfinishen blir sliten eller skadas
- Giftfri och livsmedelssäker (Endast i ren form! Var försiktig!)
NACKDELAR
Tungolja avger en något oangenäm doft under några dagar efter applicering. Denna doft minskar med tiden, dock anser en del att den finns kvar under en tid efteråt. Om tungoljan täcks med något annat medel såsom vax, schellack, lack eller polyuretan märks inte denna doft längre.
Det tar tid för tungolja att torka. Dagens högteknologiska träindustri har ofta ont om tid, medan riktig tungolja tar sin tid att torka.
Ren tungolja har en förhållandevis dålig inträngningsförmåga och repor som penetrerar ytbehandlingen kan blottlägga det bara träet under. Detta går att kompensera genom att tillsätta upp till 50 % terpentin som förtunningsmedel för att förbättra inträngningen för enbart det första skiktet. Efterföljande skikt ska läggas på med outspädd tungolja.
Ren tungolja är svår att förvara. Beroende på temperatur och exponering för ljus börjar ytan på oljan inuti behållaren att bilda en film eller så kan det uppstå klibbiga avlagringar runt kanterna på behållaren. Så snart sådant upptäcks måste hela behållaren kasseras eftersom oljan inte längre kan härda på rätt sätt när den appliceras.
VARIATIONER
Observera att alla dessa variationer för tungolja går igenom processer som gör slutresultatet giftigt. Endast ren tungolja som inte är förtunnad kan betraktas vara giftfri. Iaktta försiktighet.
Mer information: woodworkdetails.com och wikipedia.com
Trä
Röd ceder (Thuja plicata) kallas även “kungen av paddelträ”. De flesta tillverkare av träpaddlar använder det, och det gör även vi. Röd ceder är vackert rött trä. Det har låg vikt, det krymper nästan inte alls och det viktigaste för oss – det murknar inte.
Olja
Vi rekommenderar olja framför hårda ytbehandlingsmedel som fernissa eller epoxi. Olja ger det naturligaste utseendet och är lättare att underhålla. Paddeln känns varm och är inte hal när den är våt. Vi oljar paddlarna minst fem gånger med en tungoljebaserad specialolja.
Glow
HUR FUNGERAR DET?
Till skillnad från konventionella pigment är självlysande fillers inte ljusreflektorer, utan verkliga ljuskällor.
De absorberar strålningsenergi från solljus (eller artificiell belysning) och omvandlar detta till längre våglängder i det synliga spektrumet vilket gör att det avger en ljusförnimmelse med färgsken. Glows pigment avger ljus i upp till 5–6 timmar i mörker och “laddas upp” på 20–30 minuter.
SÄKERHET OCH VARAKTIGHET:
Glowing BoneEdge är ofarligt, inte giftigt, inte radioaktivt och inte skadligt.
PADDLINGENS HISTORIA
Det är svårt att säga exakt, men paddlingstraditionen är tusentals år gammal. De första som byggde och använde kajaker var inuit- och aleutstammar på Grönland och i Alaska. Kajaker tillverkades genom att spänna djurhudar över stommar av valben varefter de behandlades med val- eller sälfett för att göra dem vattentäta. Kajaker användes främst för jakt av havsdäggdjur men det fanns även större båtar (umiaker) för hela familjer och deras tillhörigheter. I över tusentals år utvecklade stammar i norr sina utrustningar och förmågor för att kunna överleva de kärva förhållandena i dessa områden. I Europa började man paddla under tidigt 1800-tal, efter att ha lärt sig detta av de inuiter som togs till Europa.
PADDLINGSUTTRYCK PÅ SPRÅKET KALAALLISUT (VÄSTRA GRÖNLAND)
Qajaq [qɑˈjɑq] – kajak. Endast riktiga grönlandskajaker kallas så. Övriga kajaker kallas ofta qajariaq, vilket betyder “som en kajak”
Paatit [pæ:tit] – paddel. Kallas även pautik
Norsaq [norsak] – kastträ för harpun
TRADITIONELLA PADDLAR
Traditionella paddlar var ganska olika, jämfört med de moderna storbladiga paddlarna. Det finns anledning att tro att de första kajakpaddlarna hade lövformade blad. Med tiden utvecklades paddlar olika i olika områden. På Grönland användes kajaker för säljakt. Därför var det viktigt för dem att ha så tyst utrustning som möjligt för att kunna komma tillräckligt nära sälarna för att kasta en harpun. De jagade oftast på egen hand och kantring var ganska vanligt. Eftersom de flesta inuiter inte kunde simma var de tvungna att bemästra rollning och ha en utrustning som stödjer detta. Aleutjägare jobbade i lag och jagade ifatt sina byten. Det är av den anledningen deras paddlar är längre och med annorlunda form på bladet, vilket möjliggjorde kraftfullare paddeldrag. Och eftersom de jobbade i lag var inte rollning lika viktigt för dem.
VARFÖR SKA NÅGON ANVÄNDA TRADITIONELL PADDEL IDAG?
Idag anser de flesta att alla moderna saker är a priori bättre än de gamla. Ofta är det sant men när det gäller paddlar är de aspekter som inuiter och aleuter en gång förväntade sig ganska lika dem vi uppskattar idag. Traditionella paddlar är:
- Mycket tysta. Jämfört med paddlar som har euro-blad genererar traditionella paddlar mindre stänk och vattendroppar. Njut av tystnaden!
- Effektiva och högpresterande. I den grönländska stilen av både paddling och rollning är målet att uppnå maximalt resultat till minimal ansträngning. Så att du kan paddla samma sträcka med samma hastighet men du väsnas mindre och gör av med mindre energi.
- Snäll mot din kropp. Med traditionella paddlar blir dina rörelser lättare och mjukare. Över längre avstånd spar du en avsevärd mängd energi och belastningen på dina muskler och leder blir mindre. Prova och känn skillnaden!
- Bästa redskap för rollning och sculling! Det finns ingen bättre paddel som du kan använda för att lära dig och träna rollning och sculling än traditionell paddel.
NEW! EastPole greenland paddle ISIGAA test. “Your most intimate paddling relationship?” by Christopher Crowhurst (qajaqrolls.com 11.02.2016)
EastPole aleutian paddle test. “A dichotomy of paddles – East meets West” by Christopher Crowhurst (qajaqrolls.com 30.06.2015)
EastPole greenland paddle test by Christopher Crowhurst (qajaqrolls.com 18.09.2014)